Můj blog

29. září 2024, Neděle
Test rostlinných imitací sýrů: Chybějí bílkoviny i rozumný důvod, proč je jíst

Mají pověst potravin soucitných s přírodou i naším zdravím, přitom je většina náhražek sýrů z kokosového tuku či ořechů málo zdařilým, ale o to dražším pokusem o nutriční zázrak. Klidně je ochutnejte, ale natrvalo do vyváženého jídelníčku nepatří. Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné, trylkoval pan řídící Vávra ve filmu Ať žijí […]

Číst článek
23. srpna 2024, Pátek
Sekaná, nebo klíčky. Nová studie ukazuje, jaká dieta už po dvou měsících zpomaluje stárnutí

Jde to i bez masa. Veganská dieta může mít podle výzkumníků pozitivní vliv na zdraví u lidí ve středním věku. U starších naopak může přinést komplikace.  Na 21 párech identických dvojčat provedli vědci experiment, aby zjistili, jak strava ovlivňuje biologický věk a zdraví člověka. Jeden ze sourozenců jedl v rámci výzkumu, který zdokumentoval Netflix, jen zdravou rostlinnou stravu, druhý se […]

Číst článek
07. srpna 2024, Středa
Horka škodí nejen našemu zdraví, ale také psychice. Jak se bránit?

Horko vysává energii A není na tom vůbec nic divného. Je to převážně dáno tím, že se člověk v horku necítí úplně dobře. Zkrátka není v pohodě, a proto je horko takový nápor na psychiku. Čím déle navíc horko trvá, tím bývá pochopitelně pro lidský organismus náročnější se s vysokými teplotami vyrovnat. Horko je doma […]

Číst článek
03. července 2024, Středa
Děláte vše na maximum a kila navíc se vás stále drží? Pak jste nejspíš v zajetí kortizolu

Zní to jako paradox, ale je to fakt. Někdy je to právě zpomalení, které na cestě za štíhlou postavou potřebujeme ze všeho nejvíc, dokonce víc než dietu a cvičení. Jestli totiž něco podkopává hubnoucí snahy, jsou to stres a napětí, které našemu metabolismu nedovolí správně pracovat. Začněte tím, že se u jídla naučíte správně dýchat. […]

Číst článek
16. června 2024, Neděle
Některé sacharidy jsou pro tělo prospěšné. Klíčem k úspěchu je výběr těch správných. Jak na to?

Pozor však na „přidané cukry“ na etiketách, a to nejen na dezertech, ale i na méně nápadných potravinách, jako jsou cereálie, omáčky na těstoviny, salátové dresinky a chléb Sacharidy Základem je vybrat správný typ sacharidů ve správný čas. Příliš mnoho sacharidů, zejména rychlých cukrů, může tělu uškodit. V dnešní době jsou sacharidy obviňovány ze všeho […]

Číst článek
03. června 2024, Pondělí
Přejídání ve stresu se dá zbavit. Máme pro vás tři rady, jak na to

Dobré jídlo přináší radost! Proč si ho tedy (vrchovatě) nedopřát ve chvílích, kdy se cítíte pod tlakem? Protože je to cesta do pekel. Ale nevěšte hlavu, víme jak se takového chování zbavit. Jídlo je nutnost, ale také často používaná náplast na smutek, stres, deprese nebo jiné emočně vypjaté momenty. Ne nadarmo se říká, že člověk […]

Číst článek
10. května 2024, Pátek
Ukládání tuků

Špatně jíte. Konzumace vysoce zpracovaných potravin a nápojů s velkým množstvím cukru vede k tloustnutí a může být i příčinou přibírání na určitých místech. Pokud máte nadměrnou zálibu v sacharidových jídlech, hrozí vám ukládání tuku na stehnech. Konzumace sladkých, ale i silně solených jídel pro změnu způsobuje faldíky na kolenou, a to v důsledku vzniku […]

Číst článek
21. dubna 2024, Neděle
Z nedokonalých jídel je možné vytvářet smysluplná.

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého porovnávání se s ostatními muži. Tlaku na výkon. Autodestrukce. „Většinou ke mě chodí muži, kteří se začínají ‚rozpadat‘ a chtějí s tím něco dělat,“ říká mentor zdravého životního stylu Jakub Milý. Na první kolej je vrací nejen s pomocí silového tréninku. Vedle fyzického tréninku […]

Číst článek
14. dubna 2024, Neděle
Tuční Češi v číslech. Kolik jich trpí obezitou a jak jsou úspěšní v hubnutí?

Češi mají s nadváhou velké problémy. Obezitou trpí každý čtvrtý, ovšem jen polovina z nich se s tím snaží něco udělat, a dokonce pouze každý desátý se odhodlal řešit svůj problém s odborníky. Co ukazují další aktuální data z výzkumů, píše týdeník 5plus2. 28 procent obézních Čechů Tedy těch, u nichž podíl tuku v jejich […]

Číst článek
02. dubna 2024, Úterý
Vejce mají špatnou pověst neoprávněně. Jak prospívají našemu zdraví?

Vejce jsou ceněna jako zdroj živin a nemusíme si je tedy dopřávat jen na Velikonoce. Dlouhou dobu měla špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu a zapomínalo se, že obsahují hlavně řadu zdraví prospěšných látek. Vědci však zjistili, že cholesterol ve vaječných žloutcích není pro zdraví nebezpečný. Lidské tělo si totiž reguluje hladinu cholesterolu samo. Má-li […]

Číst článek