Není cukr jako cukr. Tipy, jak si vybrat ten správný
Bílý zabiják, nebezpečná droga nebo sladká hrozba. Pod těmito děsivými pojmenováními se skrývá obyčejný cukr. Není to trochu přehnané? Nemusí být. Pokud používáte nadbytek cukru, tělu to škodí.
Přestože se doporučená denní dávka cukru pohybuje okolo sedmi čajových lžiček, průměrně tuto hodnotu překročíme minimálně třikrát. Přidané cukry se totiž vyskytují ve dvou třetinách všech zpracovaných, tedy průmyslově upravených potravinách, což je už jen krůček ke vzniku onemocnění či závislosti na cukru, ke které člověk může mít navíc i genetické předpoklady.
Vedle nadváhy může přemíra cukru vyvolat i závažné nemoci srdce nebo třeba diabetes druhého stupně. Sacharidy však není potřeba ze stravy vyřazovat úplně, přírodní varianty jsou totiž zdravým zdrojem energie. Stačí jen vědět, který typ cukrů je ten správný.
Jak se dělí sacharidy
Sacharidy jsou zdrojem energie pro celé tělo – lidský mozek, svaly, ale i orgány fungují na jejich pravidelném příjmu. Je to makroživina, která zahrnuje jednoduché cukry, škroby a vlákninu. Rozdíl mezi nimi je v tom, že škrob je komplexní sacharid, který tělo tráví pomaleji, a tedy i nárůst a přísun energie do jednotlivých buněk celého těla je postupný.
Naopak cukr, tedy nejjednodušší forma sacharidu, je zaručený zdroj rychlé energie, jejíž účinky člověk pocítí do pár minut. Je to bílý zabiják? Vždy záleží na zdroji, ze kterého sacharidy přijímáme. Přírodní cukry jsou pro tělo potřebné a nepostradatelné, navíc obsahují i jiné prospěšné látky. Přirozeně se vyskytující sacharidy totiž obsahují také vitaminy a minerály.
Pro tělo je tedy pravidelný a rozumný přísun zeleniny, ovoce, celých obilovin či typických příloh, jako je rýže či brambor, velmi důležitý a vedle bílkovin a tuků by takové komplexní sacharidy měly tvořit podstatnou část naší stravy.
Genetická závislost
Hrozbou, a tedy i potenciálním zabijákem pro náš organismus jsou především umělá sladidla a zpracované potraviny, které jsou těchto nadbytečně přidaných látek plné. Představují riziko v podobě zdravotních komplikací, ale také silné závislosti na sladkých průmyslově vyrobených potravinách.
„Cukry jsou pro nás nebezpečným potěšením, které uspokojuje náš systém odměn v mozku. Při konzumaci zpracovaných potravin, které jsou plné přidaného cukru, se nám do těla uvolňuje dopamin, jinak přezdívaný také jako hormon štěstí. V DNA některých lidí se nacházejí genetické varianty, které ovlivňují citlivost receptorů. Některé z těchto variant mohou umocňovat požitek z konzumace sladkých nebo slazených potravin, zatímco jiné mohou citlivost snížit, což také vede k větší konzumaci cukru, aby bylo dosaženo požitku,“ vysvětluje Barbora Procházková, genetička, vedoucí vědeckého týmu Chromozoom.
Cukr, kam se podíváme
Ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, bylinky – to by měl být základ našeho jídelníčku. Tyto potraviny obsahují přirozeně se vyskytující cukry, ale jsou také bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitaminy, minerály a polyfenoly, které jsou klíčové pro naše zdraví.
Naopak nadměrný příjem „špatného“ cukru nám může způsobit vysoký krevní tlak, citlivé a zkažené zuby, špatné psychické rozpoložení, chronickou únavu a samozřejmě také zvýšené ukládání nežádoucího tělesného tuku.
Pokud je totiž strava tvořena především jednoduchými cukry, játra je začnou po určité době měnit v molekuly tuku, které se v těle začnou nekontrolovatelně ukládat úplně všude. Když omezíme příjem cukru, tělo se nám odmění štíhlejší postavou, krásnější pletí, silnější imunitou, zdravějším spánkem a lepší náladou.
Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/cukr-slazeni-zdravi-nemoci.A240809_095957_zdravi_pet