Nadýmání, únava, stres? Možná za to může váš mikrobiom

Naše tělo je mnohem moudřejší, než si myslíme. Dokáže nám přesně říct, co se uvnitř něj děje a co právě ze všeho nejvíc potřebuje. Zejména střevní mikrobiom je v „tomto oboru“ mistr!

Trápí vás poslední dobou nadýmání, či naopak zácpa? Máte místo břicha balon nebo pocit, že je plné kamenů? Sužuje vás pálení žáhy, případně zničehonic propadáte chmurným myšlenkám?

V tom všem může mít prsty váš střevní mikrobiom – respektive fakt, že se momentálně nachází ve stavu nerovnováhy, což může souviset s celou řadou nepříjemných zdravotních potíží, ale i s vážnějšími onemocněními. Pojďme se teď podívat na to, co nám tento „střevní balanc“ narušuje.

Hlavní sídlo imunity

Věděli jste, že převážná část našeho obranného systému (imunitních buněk) se nachází právě ve střevech? Součástí střevní mikroflóry je 400 až 500 druhů bakterií v astronomickém množství. Je tedy jasné, že ten, kdo má zdravá střeva, odolá nemocem daleko snáz než člověk s nevyváženým střevním mikrobiomem.

A ten si lze „rozhodit“ velmi lehce. Například konzumací stravy plné cukrů, nezdravých tuků s minimálním podílem vlákniny, chronickým stresem, špatným pitným režimem, nekvalitním spánkem, častým užíváním antibiotik, nedostatkem pohybu či nadměrnou konzumací kávy a alkoholu.

Přičemž platí, že jedno jde ruku v ruce s druhým: když málo spíme, stoupne nám v těle hladina hormonu hladu ghrelinu, takže druhý den sníme, na co přijdeme, a nejvíc nás to táhne – jako na potvoru – ke sladkému a tučnému. Únavu pak často zaháníme mega dávkami kofeinu, na nějaký pohyb nemáme ani pomyšlení, jsme ve stresu, protože nestíháme, a večer celý ten příšerný hektický den spláchneme sklenkou vína nebo něčeho ostřejšího…

Tak trochu začarovaný kruh, ze kterého lze vystoupit pouze tehdy, změníme-li od základu celkový životní styl.

Denně probiotika

Je samozřejmě jasné, že něco takového nelze provést ze dne na den. Začněte proto tím nejdůležitějším – úpravou svého jídelníčku. Průmyslově zpracované suroviny nahraďte jídlem přirozeně bohatým na minerály, vitaminy, vlákninu a další nezbytné živiny. Vynechte (nebo aspoň omezte) alkohol a kávu a zařaďte potraviny obsahující probiotika.

Díky těmto přátelským bakteriím je střevní sliznice schopná zabránit proniknutí škodlivých mikroorganismů do našeho vnitřního prostředí. Kromě toho produkují látky, které vytvářejí velmi nepříznivé podmínky pro cizorodé patogeny.

Chybějící probiotika můžete tělu dodat prostřednictvím vhodné stravy. Přirozeně se vyskytují například v jogurtech, kefírech nebo tradičním podmáslí, které vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla.

Bohatým zdrojem probiotik je také tempeh (“sójový hermelín“), miso (sójová pasta používaná v japonské kuchyni jako univerzální ochucovadlo), korejský salát kimči, veškerá fermentovaná zelenina (třeba kysané zelí) nebo nápoj z kombuchy.

Vláknina a voda

Tato strava udělá vašim střevům moc dobře. Zvlášť pokud přidáte vlákninu, která sice neukrývá žádné vitaminy, minerály ani další živiny, nicméně je pro zdraví naprosto zásadní. Zlepšuje trávení a chrání před řadou nemocí (cukrovka, obezita, srdeční potíže, nádorová onemocnění trávicího traktu – především tlustého střeva).

Prevence depresí

Kondice našich střev hraje velmi důležitou roli také v produkci neurotransmiterů, jako je GABA (kyselina gama-aminomáselná), serotonin a dopamin. Vážné a dlouhodobé narušení střevního mikrobiomu proto souvisí také s rozvojem úzkostí a depresivních stavů.

Kromě toho funguje jako účinný kartáč, který střeva vyčistí od nežádoucích usazenin. Výborným zdrojem vlákniny je také celozrnné pečivo, rýže natural, obilné vločky nebo müsli, luštěniny, ovoce a ořechy. Zároveň nezapomínejte pořádně pít, jinak byste si způsobit zácpu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/streva-zdravi-traveni-mikrobiom-prevence-lecba.A250514_130650_zdravi_pet