Přejídání ve stresu se dá zbavit. Máme pro vás tři rady, jak na to

Dobré jídlo přináší radost! Proč si ho tedy (vrchovatě) nedopřát ve chvílích, kdy se cítíte pod tlakem? Protože je to cesta do pekel. Ale nevěšte hlavu, víme jak se takového chování zbavit.

Jídlo je nutnost, ale také často používaná náplast na smutek, stres, deprese nebo jiné emočně vypjaté momenty. Ne nadarmo se říká, že člověk si musí „obalit nervy něčím sladkým“. A proto jsou cukrárny plné mlsalů, kteří si zpříjemňují den s kávou a dortíkem.

Patříte mezi ně i vy? Touha zajíst tíživé pocity se podle psychologů váže už na vzpomínky z dětství.

„Když jsem byla u doktora a zvládla otravné vyšetření či injekci, rodiče mi za odměnu koupili čokoládu nebo mé oblíbené bonbony,“ vzpomíná padesátiletá čtenářka Lydie z Brna, která si dodnes nemilé situace kompenzuje něčím sladkým.

„Stačí jen hádka s kamarádkou a hned si běžím pro nějakou tu chuťovku do lednice.“ Máte to podobné? Co s tím?

Pozor na cukry

Podle odborníků se stresové přejídání odvíjí od toho, jak moc je vám ouvej. Čím bude takový stav delší, tím více se stupňuje vaše chuť k jídlu. Proto si dejte pozor, čím svůj smutek přebíjíte. Kromě sladkostí jsou rizikové i průmyslově upravované či konzervované potraviny jako hranolky, rafinované sacharidy, chipsy a podobně. Celá tato skvadra pochoutek se v těle mění na cukry.

A výsledek? Vědecké studie prokázaly, že cukr způsobuje v mozkových centrech stejnou rozkoš jako třeba kokain nebo heroin. A to je důvod, proč většina mlsalů nemůže na svoje sladké opojení zapomenout. Vedlejším účinkem této závislosti je bohužel i nadváha.

Co dělat jinak: Pokud na vás padá smutek nebo stres, zkuste si místo sladkostí dopřát pochoutky z pravých kakaových bobů. Jsou vskutku bohaté na antioxidanty – látky známé jako přírodní antidepresiva. Nacházejí se například v hořké čokoládě, musí mít ale minimálně 70 % kakaa.

Jezte pomalu

Stres ovlivňuje také produkci hormonů v těle. Pokud se cítíte dlouhodobě pod tlakem, zvyšuje se vám podíl stresového hormonu kortizolu, který podporuje chuť k jídlu. A nezůstane jen u toho!

Takový kortizol dokáže udělat i spoustu další neplechy. Nejenže vám zpomalí metabolismus, ale také prohloubí únavu a deprese. Navíc jde o poměrně velkého záškodníka, který vám bude narušovat veškeré snahy o zhubnutí.

Co dělat jinak: Snažte se pokrmy dokonale vychutnat. Jezte pomalu, více žvýkejte a před samotným jídlem si dopřejte sklenici vody, která zaplní kručící žaludek.

Spěte sladce

Dalším spouštěčem stresu a žravosti bývá nedostatek spánku. Vlastně to zní logicky – čím víc jste unavení, a tím pádem rozmrzelí, vím více potřebujete natankovat energii.

Tuto tezi podporují i odborníci, kteří potvrdili, že málo nočního odpočinku přináší hormonální nerovnováhu. Jde zejména o zvýšení hladiny leptinu a ghrelinu – hormonů, které navozují pocit hladu.

Co dělat jinak: Určitě posilněte svůj spánkový rytmus. Snažte se spát alespoň sedm až osm hodin denně. Budete se cítit lépe a nebudete tak snadno podléhat stresu a skličujícím náladám, zkrátka dobijete baterky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jenproholky/lifestyle/stresove-prejidani-jak-se-zbavit-zdravy-zivotni-styl-somaticke-jezeni.A240528_180304_jph-lifestyle_abr/4#space-a